Report: Rockin’ Park 2012

4 07 2012

Afgelopen zaterdag was het tijd voor het onregelmatig terugkerende Rockin’ Park. Het was de vierde editie van dit Nijmeegse rockfestival, maar in tegenstelling tot andere jaren liep de kaartverkoop op het begin dramatisch slecht. Met Snow Patrol en Elbow als grote headliners vonden veel mensen dat er te weinig rock in de line-up zat, en beide bands zijn het afgelopen jaar meerdere malen in Nederland geweest. Ook waren er het afgelopen weekend ook veel andere festivals: onder andere Concert at Sea, Rock Werchter en de TT vonden hetzelfde weekend plaats. De verkoop liep zo slecht dat de organisatie bezitters van een CJP-pas 50% korting gaf, en enkele weken later zelfs bij elk kaartje een gratis extra kaartje kwam. En met deze actie, in combinatie met toevoeging van bands als De Staat en Flogging Molly aan de line-up, wist het festival uiteindelijk toch nog zo’n 30.000 mensen te trekken. De sfeer in het goffertpark zat er goed in, en het weer zat ook nog eens flink mee.

Onder de stralende zon trapte De Staat het belangrijkste deel van het festival af. En zoals we gewend zijn van De Staat, zette de band weer een bijna perfect optreden neer. Je kon merken dat De Staat zich in hun eigen Nijmegen erg op hun gemak voelden, en frontman Torre nodigde het gehele publiek nog even uit om s’avonds met hem een biertje te komen drinken in een kroeg in Nijmegen. Ditmaal had de band hun “machine” niet bij zich, maar speelde wel weer eens een nieuw nummer, “Vuvuzela”. Zo wist  weer een vlekkeloos optreden te geven.

De volgende band die weer zeker de moeite waard was om te bezoeken, was Fink: een driekoppige band met heerlijke dromerige singer-songwriter muziek. Qua performance stelde het optreden niks voor (weinig praatjes tussendoor, weinig beweging op het podium), maar desondanks wist Fink toch het publiek prachtig mee te slepen. Het gehele publiek luisterde geboeid naar de geniale muziek van deze band, en de vrij onbekende band wist zich op dit festival goed te bewijzen voor het Nederlandse publiek.

Een klein uurtje later was het tijd voor de Australische indie/rockband The Temper Trap. De muziek van deze band kenmerkt zich door de zwerige electro in combinatie met flinke drums en veel gitaarwerk en een geniale zang. Op de festivalweide wisten ze deze verwachting zeker waar te maken: elk nummer werd mooi neergezet en bijna perfect uitgevoerd. Het begin van het optreden was ijzersterk (met singles Need your Love en Trembling Hands), maar na ongeveer vijf nummers begon de herhaling van telkens dezelfde stijl flink te vervelen. De muziek was nog steeds goed, maar het boeide gewoon niet meer. Pas het allerlaatste nummer en tevens het beste nummer van de band, Sweet Disposition, wist het publiek weer echt mee te slepen. Het nummer werd geniaal uitgevoerd en maakte het optreden toch nog meer dan waard.

Tussendoor speelden nog meerdere bands, maar eigenlijk was dit vooral opvulling tot de afsluiter Snow Patrol zou beginnen. Alleen Elbow wist nog echt een meesterlijk optreden te geven (met afsluiter One Day Like This als hoogtepunt), maar dEUS wist maar bij een paar nummers echt van de grond te komen, Selah Sue blijft live een vrij irritante stem houden en Flogging Molly is gewoon veel te veel van hetzelfde.

Afsluiter Snow Patrol wist zoals verwacht een erg leuk optreden neer te zetten. Met laaghangende zon praat Gary Lightbody de nummers leuk aan elkaar en grapt er flink op los. Zo springt Lightbody op een gegeven moment van het podium om het nummer New York bij het publiek voor te dragen. Hier pakt hij vervolgens het filmende mobieltje van één van de toeschouwers en filmt hiermee het hele publiek (het filmpje staat inmiddels online, zie onderaan de pagina). Het zijn dit soort momenten die het optreden van Snow Patrol kenmerken. Later op de avond verschuift de focus meer naar de muziek, en nummers als Chasing Cars, Shut Your Eyes en Crack The Shutters doen het zoals verwacht erg goed bij het Nijmeegse publiek. En met de toch al fantastische lichtshow komt de avond met een mooie toegift (eerst het gevoelige Lifening en daarna Just Say Yes) tot een einde.

Al met al was het dus een geslaagde festivaldag met een prettige sfeer en vele goede optredens!


Acties

Information

Plaats een reactie