De grote inhaalslag 2: Kapabel, The Kyteman Orchestra & Bruce Springsteen

13 04 2012

Alweer de tweede en tevens laatste blog waarin ik iets gedateerdere muziek ga bespreken. Voor deze laatste inhaalslag de nieuwe cd van Bruce Springsteen, die inmiddels alweer goed is voor dertig albums en al enige tijd weer een nieuwe single uit heeft. Daarnaast gaat deze blog over twee nieuwe cd’s afkomstig uit Kyteman’s Kytopia: ten eerste zijn eigen album, The Kyteman Orchestra, en ten tweede Kapabel’s De Avonduren, maar daarover later meer. De rest van de singles die nog het luisteren waardig zijn, zijn te vinden bij het tabje VerTico Top 40, waar alle gave nummers nog eens even op een rijtje staan! En met deze blog kan ik ook officieel aankondigen dat ik geslaagd ben voor de bloguitdaging van blogger Ernst-Jan Pfauth, die tijdens de boekenweek zijn boek Gij Zult Bloggen gratis weggaf (veel tips uit gehaald!), die als uitdaging had in één maand tijd maarliefst 15 keer te bloggen. Met deze blog is dat gelukt, en daarmee heb ik een recensie van mijn blog verdiend! Maar voor nu terug naar de muziek: Bruce, Kyteman en Kapabel!

Bruce Springsteen:
De man die al goed is voor vele oldies en gouden hits, is weer terug! Zijn nieuwe album Wreckin’ Ball is inmiddels alweer meer dan een maand uit, en hij tourt alweer rond met zijn eigen E-Street Band. Het nieuwe album is flink kritisch geworden, het gaat vooral over de Amerikaanse bankenwereld, en dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de crisis nog steeds vrij rondlopen. Maar het belangrijkste is natuurlijk weer de muziek, en ook die is weer fantastisch. Sommige zijn weer typisch voor de eigen sound van Bruce, en vooral bedoeld om kritiek te geven op de Amerikaanse banken (denk aan Jack of All Trades en single We Take Care of Our Own). Andere nummers zijn weer erg Folk-achtig (Easy Money, Shackled and Drawn), maar het hele album is ook gewoon weer fantastisch. Het kan ook bijna niet mis bij deze man!

The Kyteman Orchestra:
Colin Benders is terug! Na een zeer geslaagd debuutalbum, vooral gericht op de alternatieve HipHop, en een gave samenwerking met Eric Vloeimans op Kytecrash, is het derde album van deze man uitgekomen: ditmaal met vooral iets klassiekere invloeden, maar uiteraard nog met een hip-hop en alternatieve sound. The Mushroom Cloud, de eerste single van dit album, is echt een fantastische track, en het album is lekker gevarieerd geworden: vele instrumenten en muziekstijlen passeren de revue, soms is het album heerlijk rustig (The Ballad, The Void) op andere momenten weer fel en spontaan (Angry At The World, 7/8), maar alle nummers op het album zijn weer geniaal. Hier lusten we wel nog veel, maar dan ook veel meer van!

De Avonduren:
Een leuk projectje uit de studio’s van Kyteman te Utrecht, het in Kytopia opgenomen De Avonduren. En dit is niet zomaar een album, dit is een sprookjesalbum met zelfbewerkte sprookjes (denk aan sprookjes als de haas en de schildpad) met leuke teksten, goede muziek en vooral een erg leuk geheel. Het album is een plezier om naar te luisteren, erg origineel, en met het brede scala aan instrumenten wat langskomt ook erg gevarieerd! Kapabel rapt er flink op los en weet het album ook nog iets extra’s unieks te geven met zijn bijzondere stem. Hoogtepunten van het album zijn het springerige Sjakie Schildpad en de Kreupele Haas, het sombere Dood en het avontuurlijke Koning Kater. Elk nummer is uniek, en dat is wat dit sprookjesalbum zo bijzonder en gaaf maakt!


Acties

Information

Plaats een reactie