Het einde van de Compact Disc

26 03 2012

             Dit artikel is eerder verschenen in de Iris Tacheia

De muziekindustrie zit al jaren in de problemen, dat moge duidelijk zijn. Sinds het ontstaan van die magische geluidsdragers (geluid in een doosje!) heeft de muziekindustrie eigenlijk enkel nog maar groei doorgemaakt. Zowel de 8-tracks als de casettes zijn alweer zo goed als verdwenen van de markt, de elpee is een vorm van pure nostalgie, en ook de cd lijkt nu door de opkomst van digitale muziek te verdwijnen. Maar is het verdwijnen van deze fysieke verkopen wel zo’n groot probleem als het op het eerste gezicht lijkt?

Het antwoord is simpel: nee, dat is het niet. De grote aanleiding van deze ondergang is het digitale tijdperk: alle muziek is tegenwoordig wel op het internet aan te schaffen of zelfs te streamen met diensten als Spotify. Ook het illegale downloaden heeft hierin een groot aandeel gehad, en waar de cd vroeger een fijne upgrade van die onhandige platen was, is hij tegenwoordig niet speciaal meer en zelfs overbodig. Je koopt een cd, zet hem op je computer en speelt hem vervolgens met je iPod, Android of willekeurige andere mp3-speler af. Vervolgens verdwijnt het schijfje ergens in je kast om te verstoffen en vele jaren later weer teruggevonden te worden. De cd is in feite gewoon een rare combinatie van digitale muziek en de fysieke geluidsdragers van vroeger.

Bij veel mensen bestaat nog steeds het idee dat het digitale tijdperk de ondergang van indie-artiesten aan het worden is, maar niets is minder waar. Onbekende artiesten worden juist sneller ontdekt en bereiken de mensen sneller via het internet, en van de verkoop van cd’s profiteert tegenwoordig ook bijna geen enkele artiest meer. Al dit geld verdwijnt in de zakken van managers van platenmaatschappijen, en de artiesten moeten het vooral hebben van de opbrengsten van hun optredens.

De heilige LP:

Een andere ontwikkeling van de laatste jaren is de plotselinge opkomst van de al eerder genoemde elpees. Ook ikzelf heb een hele verzameling cd’s, maar daarnaast ben ik ook opgegroeid met zo’n platenspeler op mijn kamer, en hoewel dat ding nu stof staat te happen op zolder, ga ik hem zeer binnenkort weer op mijn kamer installeren. Ja, de comeback van de elpee kan ik ook zeker wel begrijpen: een mooie, tastbare plaat die je bijna als in een ritueel op je platenspeler zet, dat is misschien nostalgie, maar wel nostalgie die bijna iedereen  kan waarderen, zelfs de jongere generaties. En wat moet je dan nog met zo’n dom glimmend schijfje, waar toch hetzelfde op staat als je al op de computer hebt.

De recente ontwikkelingen in de muziekindustrie zijn voor iedereen een vooruitgang: artiesten bereiken hun doelgroep sneller en blijven gewoon lekker optreden, de platenzaken kunnen gewoon weer terugswitchen naar de verkoop van elpees en de alledaagse gebruiker luistert gewoon lekker via de computer of op zijn platenspeler. Voor niemand een probleem toch? Dus laat die cd maar lekker verstoffen en schaf weer een platenspeler aan!


Acties

Information

Plaats een reactie