Christmas 2011

26 12 2011

De kerstbomen worden alweer afgetuigd, de kerstverlichting verdwijnt langzaam uit het straatbeeld en alle familie is weer de deur uit. Kerst nadert zijn einde en natuurlijk is er ook op muzikaal gebied veel over de kerst te melden. Dit jaar verschenen er weer een groot aantal kerstalbums en ook nog aardig wat kerstsingles, en nu de kerst toch echt voorbij is, wordt het de hoogste tijd om terug te kijken op al deze nieuwe muziek. Verwacht recensies van albums van Michel Legrand, She & Him, Smith & Burrows, Lorrainville, het album So This Is Christmas! en Christmas Duets. Natuurlijk ook de singles van Natasha Bedingfield, OneRepublic, Kelly Clarkson, Miss Montreal en andere losse nummers! En uiteindelijk zal ik ook nog mijn eigen top maken van de kerstmuziek.

Maar voordat ik begin wil ik nog zeggen dat ik blij ben met de grote hoeveelheid kerstmuziek dit jaar. Niet alleen verschijnen er elk jaar weer nieuwe kerstmuziek, ook lijkt de kwaliteit toch langzaam iets beter te worden. Het blijft tegenwoordig niet bij covers van de standaart kerstnummers, maar er worden ook veel nieuwe nummers bijgeschreven. En aangezien geen enkele artiest het nog aandurft om nog een nieuw eigen album uit te brengen in december, is de komst van al deze kerstmuziek alleen maar leuk vermaak tot de muziekmarkt weer op gang komt.

Kerstalbums:

Various Artists – So This Is Christmas!
Misschien wel mijn meestbeluisterde kerstalbum van dit jaar. Het idee van de cd is dat een groot aantal Nederlandse artiesten een nummer schrijft of covert en al deze nummers zijn gebundeld op dit leuke album. Dit maakt wel dat de resultaten erg wisselend zijn, maar er zitten zeker leuke nummers tussen. Neem nou de fantastische alternatieve cover van Let It Snow, gedaan door De Staat. Eindelijk geen zoet kerstliedje, maar gewoon lekkere gitaren, zware trommels en een rauwe stem. Heerlijk! Maar ook Moke, Tim Akkerman, Marike Jager en Pete Philly hebben verrassende en goede covers afgeleverd. En natuurlijk heb je ook nog een aantal originele nummers, als Christmas Time van Rigby en, een van mijn favorieten van het album, Christmas Alarm van The Medics. En zo veel verrassende en leuke kerstmuziek maken de missers op deze plaat (Handsome Poets, Shary-An, Dotan) meer dan goed.

Smith & Burrows – Funny Looking Angels
Tom Smith (Editors) en Andy Burrows (I Am Arrows, Razorlight) die samen een kerstalbum maken moet wel veel goeds betekenen. En het album Funny Looking Angels maakt deze verwachting meer dan waar: het is een goed, kil, maar toch wel kerstachtig album geworden, met niet alleen een aantal hele goede covers, maar ook een viertal fantastische originele nummers. De covers van Funny Looking Angels en In The Bleak Midwinter zijn al heel aardig, maar de hoogtepunten van het album zijn wel de prachtige zelfgeschreven nummers, met als hoogtepunt When The Thames Froze en When The Snowflakes Fall, en de geniale covers van de klassieker The Christmas Song, waar Agnes Obel en Smith & Burrows samen een geniale versie van hebben weten af te leveren.

She & Him – A Very She & Him Christmas
Alweer een totaal verrassend kerstalbum: niet idioot veel toeters en bellen, zo min mogelijk instrumenten en een stijl die het beste omschreven kan worden als rustige rock-n-roll geven dit album een erg relaxt sfeertje die je nog maar bij weinig nieuwe kerstmuziek terughoort. Het album met enkel covers weet ook nog erg origineel te blijven door niet de standaard nummers te coveren, maar ook een aantal onbekendere kerstnummers. It’s Cold Outside, Sleigh Ride, Christmas Day en Silver Bells zijn allen erg geslaagd en met een compleet eigen stijl gedaan. Zulke kerstalbums kom je niet vaak tegen!

Michel Legrand – Noël! Noël!! Noël!!!
De Franse muziekcomponist Michel LeGrand, vooral bekend van filmmuziek, heeft samen met een groot orkest een veel uit Frankrijk afkomstige popartiesten een fantastisch en swingend kerstalbum gemaakt. Een versie van Let It Snow ingezongen door Jamie Cullum, Jingle Bells met een Franse tekst door Mika, The Little Drummer Boy door Iggy Pop en andere covers door Carla Bruni en Madeleine Peyroux. Het Franse Jingle Bells (Vive Le Vent) en Let It Snow zijn misschien wel de beste van de plaat, maar een ander hoogtepunt is Noël D’Espoir waarop bijna alle artiesten van de plaat nog eens samenwerken. Een prettig, zoet en origineel kerstalbum!

Overige albums
Om alle kerstalbums van dit jaar te behandelen wordt gewoon te veel. En een deel is weggelaten omdat er niks aan is of het gewoon heel slecht is (Justin Bieber, Glee, Michael Bublé, Los Angeles The Voices), een deel is gewoon verdronken in de grote hoeveelheid kerstmuziek van dit jaar. Neem bijvoorbeeld het populaire Christmas Duets, waarop originele kerstnummers worden aangevuld met stukjes zang van Nederlandse artiesten (Guus Meeuwis, Marco Borsato & Glennis Grace), met een aantal hele geslaagde nummers. Bijzonder zijn I Am Blessed (met Wouter Hamel) en You’re All I Want For Christmas, door Caro Emerald die als enige op het album een eigen draai aan het nummer geeft. En naast dit album heb je bijvoorbeeld ook nog albums van Lorrainville en Il Volo die ook nog heel aardig zijn.

Kerstsingels:
Dit jaar kwalitatief wat minder goede singles als vorig jaar, maar er zitten toch weer, naast de fantastische singles afkomstig van eerder besproken albums (Caro Emerald, De Staat, Smith & Burrows), een aantal hele aardige singles tussen. Na de reviews is mijn top van kerstmuziek te vinden, met zowel nummers van dit jaar als nummers van eerdere jaren en klassiekers. Als je op zoek bent naar leuke kerstmuziek is hier ook nog veel tussen te vinden!

The Killers – The Cowboy Christmas Ball
Het is voor de Killers al jarenlang een traditie om met de kerst een nieuw, origineel kerstnummer te schrijven. Elk jaar weet het resultaat mij weer te verrassen, zo ook dit jaar, het nummer is dit jaar erg country-achtig geworden, maar natuurlijk met de gebruikelijke kerst-toevoegingen. Denk aan kerstbellen, gitaarspel en uptempo drums, die leuk gecombineerd worden met de stem van Brandon Flowers. Het nummer Boots van vorig jaar was misschien wel het meest kerst-achtige nummer van de Killers tot nu toe, en daarvoor hebben ze vooral veel alternatieve kerstnummers gemaakt: Josheph, Better You Than Me (2008), Don’t Shoot Me Santa (2007), Happy Birthday Guadalupe (2009) en A Great Big Sled (2006) zijn allemaal heerlijke alternatieve kerstnummers. The Killers mogen wel de koningen van de kerstnummers genoemd worden, met elk jaar weer inspiratie voor een nieuw, en kwalitatief goed nummer!

OneRepublic – Christmas Without You
Van de afzonderlijke kerstnummers (dus albumnummers niet meegerekend) mijn favoriet van dit jaar. Geen bar origineel kerstnummer, dat moet ik toegeven, maar de stem van Ryan Tedder is gewoon zo heerlijk dat je dit snel vergeet. Voor de rest is het gewoon een leuk kerstnummer met de gebruikelijke achtergrondmuziek en belletjes, maar dat is zo af en toe helemaal niet erg, met zulke lekkere zang.

Mando Diao – Christmas Could Have Been Good
Een grote verrassing om weer eens wat van deze Zweden te horen die in 2009 een hit scoorden met de fantastische single “Dance with Somebody”. Toch is de single niet wat ik ervan verwacht had: in plaats van dat de mannen een eigenzinnige kerstsingle maken, hebben ze gewoon een standaard kerstnummer geschreven die niet heel veel speciaals doet en al heel snel in de herhaling valt. En dat terwijl ze met hun cd hebben bewezen dat ze hele aardige en originele pop-rock kunnen maken. Een gemiste kans dus!

Miss Montreal – I Know I Will Be Fine This Year
Niet per sé een kerstnummer, maar gewoon een mooi eindejaarsnummer met de fijne zang van Sanne Hans. Een lekker rustig nummer met veel gitaarspel en af en toe, leuk gecombineerd met de gitaar, een aantal noten op de piano. Naarmate het nummer verder vordert wordt haar stem voller en de gitaar harder, wat het nummer een mooie opbouw geeft: een lekkere geleidelijke opbouw qua versnelling en op het einde een vrij vlotte afbraak. En natuurlijk zijn de nummers van Miss Montreal nooit verkeerd!

Overige nummers
Voor de rest heb je natuurlijk nog de vreselijke singles van Justin Bieber, Michael Bublé, Zanger Rinus, Lady Gaga, Glee, een nieuwe versie van Train’s geniale Shake Up Christmas (gedaan door Natasha Bedingfield, die het nummer veel minder goed weet te maken), een slechte sixties kerstsingle van The Kik en nog drie singles die wel het bespreken waard zijn. Ten eerste I’ll be Home for Christmas, een liedje met een zeer laag tempo en overdreven veel lange noten. Zo veel lange noten, die ook nog eens niet overdreven goed zijn, dat het nummer hierdoor vrij saai wordt. Ten tweede heb je nog een samenwerking tussen  Mariah Carey en John Legend. Niet erg origineel, maar wel erg relaxt en de stemmen van Carey en Legend zijn toch wel prettig genoeg om het nummer toch aardig interessant te maken. En als laatste het nummer English Roses van Bertolf, die voor dit nummer een heel kerkkoor wist te regelen en zo iets wat typisch voor kerst is maar wat nooit in kerstmuziek wordt gebruikt, namelijk kerkzang, toch in het nummer te verwerken. Een mooie prestatie!

En als afsluiting wil ik jullie nog twee mooie kerstcovers aanraden. Ten eerste een cover van Wham’s Last Christmas, en vrees niet, van het originele nummer is niet veel overgebleven. Graffiti6 zanger Jamie Scott heeft gewoon een gitaar gepakt en in één keer deze mooie akoestische cover opgenomen. Daarnaast ook nog een kerstnummer van Coldplay, niet het geniale Christmas Lights, maar de fantastische cover van 2000 Miles. Lekker akoestisch, Chris Martin’s prettig luisterende zang, en het pianospel wat zo typisch is voor het Coldplay van vroeger. En natuurlijk nog:

Merry Christmas!!!

Nr Artiest Nummer
1 Smith & Burrows When The Thames Froze
2 De Staat Let It Snow
3 Coldplay Christmas Lights
4 OneRepublic Christmas Without You
5 The Killers The Cowboy Christmas Ball
6 Train Shake Up Christmas
7 Graffiti6 Last Christmas
8 Hurts All I Want For Christmas is New Year’s Eve
9 Coldplay 2000 Miles
10 The Killers Boots
11 Smith & Burrows ft. Agnes Obel The Christmas Song
12 Ellie Goulding Your Song
13 Wouter Hamel & Nina Simone I Am Blessed
14 Maria Mena Home For Christmas
15 The Medics Christmas Alarm
16 Michel LeGrand ft. Jamie Cullum Let It Snow
17 The Killers Joseph, Better You Than Me
18 Owl City Peppermint Winter
19 Mariah Carey & John Legend When Christmas Comes
20 Brooke Benton & Caro Emerald You’re All I Want For Christmas
21 The Killers A Great Big Sled
22 Miss Monteal I Know I Will Be fine This Year
23 Greg Holden The Lost Boy
24 Tiny Little Bigband You Put the X in Xmas
25 Michel LeGrand ft. Mika Vive Le Vent
26 Marike Jager Frosty The Snowman
27 Moke White Christmas
28 She & Him The Christmas Waltz
29 Natasha Bedingfield Shake Up Christmas
30 Rigby Christmas Time
31 John Lennon Happy Xmas
32 The Killers Don’t Shoot Me Santa
33 The Killers Happy Birthday Guadalupe
34 Kelly Clarkson I’ll Be Home For Christmas
35 Birdy People Help the People
36 Bertolf English Roses
37 Mariah Carey All I Want For Christmas is You
38 Duck Sauce Merry Christmas
39 Lady Antebellum Silver Bells
40 Mando Diao Christmas Could Have Been Good

Acties

Information

Plaats een reactie