Coldplay – Paradise

12 09 2011

Vanochtend had Giel Beelen van 3fm de (onbedoelde) wereldwijde primeur van de nieuwste single van Coldplay. Officieel was de primeur pas 5 minuten later bij het Engelse Radio 1, maar Giel Beelen heeft de track blijkbaar toch binnen weten te krijgen voordat hij uitkwam. Zoals ik gisteren al verteld heb in mijn single update heb ik hier een aparte recensie over geschreven, welke je in deze blog kan lezen. Maar voordat ik over de nieuwe single begin, vertel ik eerst nog wat over het nieuwe album, wat er al over bekend is en welke nummers er al uit zijn gekomen. Nog een kleine toevoeging: de header is nu tijdelijk ook in de stijl van het nieuwe album van Coldplay!

Mylo Xyloto:

Sinds het succes van het meesterlijke album Viva la Vida gaat het fantastisch met Coldplay: vele uitverkochte shows, grote internationale hits en nog steeds een eigen vertrouwde sound. Zo kwam er winter 2010 weer eens een nieuwe single van Coldplay uit: het kerstnummer Christmas Lights. Het was een grote hit, en naar mijn mening het beste kerstnummer van die winter. Vervolgens ging Coldplay weer met het opnemen van het nieuwe album, trouwens net zoals Viva la Vida geproduceerd door muzikaal genie Brian Eno, totdat ze weer een aantal grote festivals afgingen.

Het eerste festival waar ze hun gezicht weer lieten zien was het Duitse Rock am Ring, een festival op de racebaan de Nürburgring. Hier lieten ze nieuw werk horen: onder andere de nummers Mylo Xyloto (de titeltrack!), het vette Hurts like Heaven, Us Against the World (een ballade) en de grote knaller Charlie Brown. Als grote afsluiter speelde ze hun nieuwe single Every Teardrop is a Waterfall, dat een dag daarna uitkwam. De single werd eerst kritisch ontvangen, maar scoorde vervolgens wereldwijd een gigantische hit. Wat ik destijds over deze single schreef is hier te lezen. Een week later stond Coldplay op Pinkpop, het optreden waar ik zelf ook bij was. Wat ik hiervan vond is hier te lezen. Later speelden ze op festivals ook nog het nieuwe nummer Princess of China.

Toen de EP van Every Teardrop uitkwam, zaten daarbij weer twee nieuwe tracks: het geniale Major Minus, en een mooi rustig nummer Moving to Mars. Daarna bleef het weer een tijdje rustig rond Coldplay, totdat de coverart van het nieuwe album bekend werd gemaakt, de release data (Nieuwe single 12/09, album 24/10), en de volledige tracklist bekend werden gemaakt. Alle voorgaande nummers staan erop (met uitzondering van Christmas Lights en Moving to Mars), en weer enkele nieuwe nummers met mysterieuze namen (M.M.I.X., U.F.O.). Vanochtend, nog voor de single release van Paradise stond er een opvallend artikel over Coldplay in het Britse krant The Sun. Hierin werd bekend gemaakt dat Coldplay voor het nummer Princess of China de hulp van Rihanna heeft ingeschakeld. Op het eerste gezicht leek mij dit zeker geen goede keuze, maar volgens Chris Martin klinkt de stem van Rihanna heel anders dan we van haar gewend zijn, dus er is nog hoop voor het nummer! Hier een deel van het interview:

“The album is designed as a whole piece. It has boy and girl lead characters and top of our list for the girl part was Rihanna (…) She has such an amazing voice and it’s so different to mine. When the vocal happened I thought ‘Wow, you sound different’ but I think that’s also because she was singing a different song to what we are used to hearing from her”

Paradise:

Vanochtend, 8.45, Giel Beelen heeft de primeur van Coldplay’s nieuwe single Paradise! Vijf minuten later was de officiële release op het Britse Radio 1, en Paradise verscheen op YouTube. En ik durf nu al te zeggen: dit wordt een dikke hit. Vanmiddag heeft de single al een tijdje op de eerste plaats in iTunes gestaan, en de online verkopen gaan hartstikke goed. Aan de snippets die vanochtend verschenen te horen dacht ik eerst dat het een ballad met piano zou worden (luister maar naar het eerste couplet!), maar dit blijkt totaal anders te zijn.

Het nummer begint met een magistrale opening, dat afwisselt tussen elektronische geluiden en vioolspel. Vervolgens word er een iets drukker en melodischer stuk bij gegooid, en daarna begint het eerste couplet. Zoals ik al eerder vertelde, een rustig en door de piano ondersteund stuk zang van Chris Martin. Het couplet daarna is nog beter met drums erbij, en het refrein is lekker en vooral typisch Coldplay. De rest van het nummer bouwt nog verder op, en voegt bij de laatste paar refreinen meer zang toe, heeft nog wat prachtige gitaarovergangetjes en bouwt op het einde mooi af met opnieuw de piano.

Het nummer is echt geniaal vormgegeven, met een niet vaak gebruikte, maar fantastische opbouw. Er is veel afwisseling door de vele instrumenten (van gitaar tot viool en van piano tot elektronische geluiden), de vernieuwende muziekstijl (is het nou alternatief, pop, rock, elektronisch?) en de afwisseling in zang.
Daar naast zijn de teksten ook zeker de moeite waard, en erg boeiend geschreven. Chris Martin heeft al verklapt dat het album textueel uit twee hoofdlijnen bestaat, die van een jongen en een meisje. Paradise gaat duidelijk over het meisje, en heeft prachtige coupletten zoals deze:

“When she was just a girl,
She expected the world,
But it flew away from her reach,
So she ran away in her sleep.
Dreamed of paradise…”

Conclusie:

De nieuwe single van Coldplay is gewoonweg magistraal geworden. De prachtige opbouw, de opening, het slot, alles is tot in de puntjes mooi uitgewerkt. De muziekstijl en teksten zijn geniaal, en het nummer is zo gemaakt dat het zowel voor fans als voor mainstream radioluisteraars een prachtige track is geworden.

Cijfer: 9,5


Acties

Information

Plaats een reactie