Something about… The King of Pop

28 06 2011

26 Juni 2009, op een normale schooldag kom ik beneden en wat lees ik op het internet: “Michael Jackson, The King of Pop, overleden”. Hij had een hartstilstand gekregen van een overdosis medicijnen, zo bleek later. Al snel ontstonden geruchten dat Michael helemaal niet aan zijn eerder geplande comeback tour wilde meewerken en dat hij dacht voor veel minder dan de 50 concerten te hebben getekend. Ook Michael Jackson’s privéarts, Murray, was ineens verdacht, en er wordt nu geeist dat hij veroordeeld wordt voor doodslag en dat zijn opleidingen ongeldig worden verklaard. Ineens was iedereen groot fan van Jackson, en wereldwijd werden zijn albums meer dan ooit verkocht en verschenen ze in de hitlijsten. Vele records van meerdere singles in hitlijsten werden verbroken, want Michael Jackson had vele klassiekers die opeens weer immens populair waren. Zijn dood wordt nu, 2 jaar later, al snel vergeleken met de dood van Elvis Presley, die ook met een overdosis medicijnen dood werd gevonden, en er wordt ook gespeculeerd dat ze beide hun dood in scène zouden hebben gezet. Niemand die het waarschijnlijk ooit zal weten, maar wie weet…

25 juni 2011: Michael Jackson is al twee jaar dood. Veel van zijn werk is al op mijn ipod beland en de cd “The Essential Michael Jackson” staat al meer dan een jaar in mijn kast. Om heel eerlijk te zijn kende ik voor zijn dood ook vrij weinig muziek van Michael Jackson, eigenlijk alleen zijn grootste hits. Zijn dood heeft gezorgd van een scheiding bij zijn fans: fans van voor zijn dood en fans van na zijn dood. Ik zit er eigenlijk een beetje tussenin, natuurlijk ben ik meer gaan luisteren na zijn dood, maar het was zeker niet zo dat ik niks van hem kende. Over het leven van MJ zal ik maar niet te veel vertellen, dat verhaal kent bijna iedereen al wel: begonnen als lid van de Jackson 5 met zijn broers, later immens populair geworden, veel (plastisch) veranderd en zijn eerste albums waren zeker topalbums. Later zo erg veranderd dat hij de fans niet meer tevreden kon stellen, maar desondanks gaf hij wereldwijd nog steeds uitverkochte concerten. Na een lange stop zou hij in 2009 terugkomen met een 50-delige concertreeks, maar dit ging dus helaas niet door.

Vervolgalbum:

Na zijn dood werd er veel geprofiteerd van zijn dood door de platenmaatschappij: het bleek dat Michael Jackson nog genoeg materiaal achter had liggen voor 4 complete albums, die de komende 8 jaar uit gaan komen. Ook werd er al snel een film, This Is It, met bijpassende single van Michael Jackson, in de bioscopen gedraaid, en daarna natuurlijk weer op dvd uitgebracht. Daarna was het tijd voor het eerste nieuwe album van Michael Jackson, genaamd “Michael”. Er was veel kritiek op, niet op elk nummer zou Jackson zelf te horen zijn, en persoonlijk vind ik dat als ik naar het album luister dat het stemgeluid ook duidelijk anders is dan op zijn “levende” cd’s. Alleen bij de nummers die al eerder opgenomen waren (Hold My Hand, in samenwerking met Akon, en Another Day met Lenny Kravitz) klinken voor mij echt als Michael Jackson. Voor de rest klinken de singles ook niet zo “af” en “compleet” als de andere singles van Michael Jackson. Jammer dus…

Om nou ook nog al zijn hits op te noemen gaat mij iets te ver, maar ik wil in ieder geval een persoonlijke top 10 maken (waar ik natuurlijk veel commentaar op ga krijgen van hardcore MJ fans). Om het niet zon standaard lijstje te maken heb ik geprobeerd minder te kijken naar welke nummers je leuk vindt omdat je ze herkent, en meer naar of ik ze echt leuk vind. ie hier het lijstje:

1. Billie Jean
Misschien wel het perfecte popliedje, en zeker weten het beste werk van Michael Jackson. De bijna dance achtige beat, de bijzondere tekst en gewoon het grote geheel maken dit liedje tot een meesterwerk. Het liedje schijnt gebaseerd te zijn op een echte ervaring van Michael Jackson met een fan die claimde dat haar baby ook de zijne was.

2. Beat It
Ook een fantastisch nummer van de King of Pop. Nadat de single Billie Jean over de hele wereld een gigantische hit werd, was de Michael Jackson gekte nog steeds niet voorbij. Ook Beat It wist weer wereldwijd weer vele nummer 1 hits op zijn naam te schrijven en de verkopen van de cd “Thriller” een grote impuls te geven. Het nummer heeft een fantastische intro, een hele goede beat, natuurlijk Michael Jackson zelf en een magistrale gitaarsolo van Eddie Van Halen.

3. Thriller
Ook na Beat It waren de singles nog niet op, na een aantal kleinere, maar desondanks toch immens populaire singles wist hij weer een gigantische hit te scoren met zombiesong Thriller. De clip past perfect bij het liedje en het liedje is natuurlijk samen met de andere singles één van de beste liedjes van de jaren 80. Een waardige afsluiter van het album Thriller, maar natuurlijk was de Jacksongekte nog niet voorbij!

4. Black or White
Dit nummer is al lang één van mijn favorieten geweest, vanwege het aanstekelijke ritme en de toevoeging van een goed gitaarspel. Zeker geen perfect nummer, want het stuk na anderhalve minuut klinkt toch duidelijker minder dan de rest van het nummer, maar misschien is het wel goed dat deze erin zit, het zorgt wel weer voor wat afwisseling.

5. Smooth Criminal
De refreinen en coupletten sluiten perfect op elkaar aan en het nummer gebruikt weer dezelfde formule als de singles van Thriller, wat in het geval Michael Jackson alleen maar positief kan uitpakken. “You’ve been hit by, You’ve been struck by, A Smooth Criminal!”

6. Dirty Diana
Een stuk rustiger en bijzonderder dan Jackson’s andere singles, maar rustig is zeker geen gepaste omschrijving voor deze single. Het liedje heeft een hele bijzondere sfeer en de vocalen van MJ komen erg goed uit.

7. Bad
Weer terug bij de oude formule, maar dan net weer wat anders. En natuurlijk weer een gigantische hit voor de King of Pop, en het ligt weer erg dicht bij zijn beste album (Thriller natuurlijk). Duidelijk nog uit de golden days van Michael Jackson.

8. They Don’t Care About Us
Het recentste werk van Michael uit dit lijstje. Dat dit nummer uit 1996 stamt toont wel aan dat de kwaliteit van zijn werk langzaam achteruit is gegaan in de loop van de jaren (ook na deze single zijn er nog veel liedjes uitgebracht). Een heerlijke meezinger, met een gevoel van Queen’s “We Will Rock You” in combinatie met de fantastische vocalen van Michael Jackson.

9. Heal The World
Een nummer dat over het welzijn van mensen en de aarde gaat, eentje van het soort “Earth Song” en “Human Nature” over de slechte dingen in de wereld. Lekker down-tempo nummer, en erg lekker om naar te luisteren. Toch is het echte Michael Jackson geluid nergens te vinden, maar dat ligt ook aan de toon van het nummer.

10. ABC
Natuurlijk mag er in dit lijstje geen nummer van de Jackson 5 missen, en ABC is simpelweg het leukste nummer van de groep. Erg aanstekelijk en een erg grappig popliedje, maar meer ook niet. Je merkt duidelijk dat Michael Jackson nog niet de zanger is die hij ooit zou worden.

(11. Ben)
Waarom geen Ben? Natuurlijk hartstikke knap op zon jonge leeftijd een mooi liedje schrijven, en het is een echte klassieker geworden. Maar als je zijn jonge leeftijd en zijn “toekomstige persoon” buiten beschouwing laat is het eigenlijk zon goed nummer nog niet. Natuurlijk, ook ik luister er graag naar, maar als ik naar het nummer luister kan ik het maar niet uit mijn hoofd krijgen dat dit De King of Pop is en het een heel klein schattig jongetje is.

En als afsluiter een mashup van zijn grootste hits, van Robin Lefeber (radiodj). De singles zijn vaak erg bijzonder door elkaar gemixt en dit heeft een fantastisch resultaat opgeleverd. Luister hier de “Legacy of the King of Pop”:


Acties

Information

4 responses

3 07 2011
Annemarie

Michael Jackson is net zo oud als David Bowie, kun je daar ook over schrijven…

3 07 2011
verticomusic

Michael Jackson ken ik goed, David Bowie niet!

3 07 2011
Annemarie

Maar Michael is dood en David niet!!!

3 07 2011
verticomusic

Maar het is toch leuker om te schrijven over een artiest waar je wél veel van af weet!

Plaats een reactie